Milieu

Onze impact op het milieu en hoe gaan wij hier mee om gaan

Economisch, ecologisch én maatschappelijk succes

Wij nemen onze verantwoordelijkheid in het beschermen van het milieu en streven naar zo min mogelijk impact op lucht, land en water. Daarom zetten wij ons actief in voor het efficiënt gebruik van energie, water en grondstoffen. Ons doel is om producten te ontwikkelen die gedurende hun levensduur zo min mogelijk impact hebben op het milieu.

 

 

De lange levensduur van onze producten

Triflex’s vloeibare kunststofsystemen bieden duurzame bescherming tegen vocht en damp voor bouwconstructies. Onze oplossingen verlengen aanzienlijk de levensduur van gebouwen en dragen daarmee bij aan het behoud van waarde.

Bovendien hebben onze producten een lange levensduur van meer dan 25 jaar. Dit betekent dat ze vaak veel later vernieuwd hoeven te worden dan andere producten, wat resulteert in een verminderde milieubelasting. Hierdoor worden renovatie- en herstelwerkzaamheden pas jaren later nodig.

Benieuwd hoe wij ons precies duurzaam inzetten? Bekijk de video!

Wat we doen voor het milieu

Ontdek onze milieu-initiatieven: wat hebben we al bereikt en waar zetten we ons voor in. Lees hieronder meer!

  The Green deal

  The European Green Deal is een duurzaamheidstrategie van de EU met als doel Europa het eerste klimaat neutrale continent te maken in 2050. Deze deal bestaat uit een groot aantal maatregelen op verscheidene gebieden, waarbij enkele invloed hebben op ons.

  Triflex & Green Deal
  Een gebouw draagt indirect bij aan de uitstoot van broeikasgassen, wat leidt tot de opwarming van de aarde. Bij Triflex erkennen we de huidige ecologische uitdagingen en hebben we daarom een reflecterende en efficiënte dakbedekking ontwikkeld. Deze innovatie resulteert niet alleen in een betere efficiëntie van zonnepanelen, maar leidt ook tot een verlaging van de energierekening en vereenvoudigt het onderhoud.

  Life Cycle Analyses wegmarkeringen

  In het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is het essentieel om producten en systemen te leveren met een gunstige impact op het milieu. Triflex heeft daarom, in samenwerking met een gespecialiseerd instituut, Levenscyclusanalyses (LCA) uitgevoerd voor de wegmarkeringssystemen. De LCA-methode bekijkt de hele levenscyclus van een product en biedt inzichten waarmee we onze producten kunnen ontwikkelen of aanpassen om de milieueffecten te optimaliseren. Het gebruik van levenscyclusanalyses is integraal binnen het brede proces bij Triflex.

  Grondstoffen

  Als een internationaal opererend bedrijf hechten wij veel waarde aan transparantie en duurzaamheid in onze wereldwijde toeleveringsketen. Zo nemen wij sinds 2017 ook deel aan de pilot ‘duurzaamheid in de toeleveringsketen’ dat door de chemische industrie werd gelanceerd. Wij willen aan de hand hiervan grip krijgen op onderwerpen zoals milieubescherming en de ethische en sociale normen en waarden van onze leveranciers.

  Wij selecteren en evalueren zorgvuldig onze leveranciers op gebied van duurzaamheid, zodat wij verzekerd zijn van de kwaliteit van de hele toeleveringsketen en deze indien nodig kunnen verbeteren. Dankzij het externe platform, EcoVadis, worden onze grootste leveranciers jaarlijks geëvalueerd en kunnen wij nagaan of zij kunnen voldoen aan het minimale niveau, zoals beschreven staat in onze ‘code of conduct voor leveranciers’.

  Emissies

  Tijdens de productieactiviteiten komt er een zeer kleine uitstoot van vluchtige organische stoffen (VOS) vrij in de lucht. Vluchtige organische stoffen ontstaan door grondstoffen op basis van koolstof te gebruiken in de productieprocessen. Stofemissies komen voort uit het gebruik van grondstoffen in poedervorm, zoals pigmenten en fillers. Op alle productiegebieden waar grondstoffen in poedervorm gebruikt worden, zijn door ons zeer krachtige stoffilters geïnstalleerd. Hierdoor worden zeer lage waarden in emissie behaald, rond de 100 kilogram per jaar. Meer weten over de emissies van onze fabriek in Minden? Bekijk dan hier ons sustainability rapport (pagina 20).

  Afval

  Bij een productieproces is er sprake van toelevering van grondstoffen. Deze grondstoffen brengen doorgaans een grote afvalstroom met zich mee. Wij zetten ons met de grootste zorg in voor een goede en recycleerbare opvang van de verpakking/afvalstroom waarin dit wordt aangeleverd. Dagelijks zorgen wij voor deze scheiding en indien mogelijk wordt het verpakkingsmateriaal weer ingezet voor nieuwe aan te leveren grondstoffen of omgezet naar duurzame energie. Zo zorgen wij inmiddels voor ruim 70% minder afvalstromen van alle verpakkingsmaterialen in onze productieprocessen!

  Productie Fabriek Minden

  In 2018 is een geheel nieuwe fabriek gebouwd om ervoor te zorgen om op de meest energie-efficiënte manier te kunnen werken. Onze fabriek in het Duitse Minden is voorzien van de nieuwste en duurzaamste technieken. Zo wordt de restwarmte en de koeling hergebruikt en worden de productiecontainers op een milieuvriendelijke wijze gewassen zodat deze ook hergebruikt kunnen worden. Bij de bouw van de fabriek is er ook een modern energiestation gebouwd dat voorziet in de volledige behoefte aan elektriciteit. Met een zeer hoog efficiëntieniveau wordt jaarlijks voor ca. 1.200 huishoudens aan elektriciteit geproduceerd. Alle daarbij vrijkomende restwarmte wordt gebruikt ter ondersteuning van de productieprocessen in de fabriek.

  Kantoor Herentals

  Ook op ons kantoor in Herentals staat MVO hoog in de lijst en dragen wij graag ons steentje bij. Dit stralen wij ook uit op de weg! Ondertussen hebben 75% van onze Triflex collega’s een elektrische auto en rijden zij door heel België en Luxemburg om klanten, partners, evenementen of projecten te bezoeken.

  Daarnaast hebben wij zonnepanelen op het dak en heeft ons kantoor energielabel A. Ook een mooi initiatief: alle verlichting op kantoor is vervangen door LED-verlichting. Verder zijn alle sensoren vervangen door bewegingssensoren, op deze manier gaat alleen het licht aan als er mensen in de omgeving zijn. Efficiënt en je voorkomt zo een hoop energieverspilling! Deze initiatieven hebben ervoor gezorgd dat onze CO2 footprint in één jaar is verlaagd van 90 ton naar 74 ton.

  Duurzaamheidsinformatiebladen

  De producten: Triflex ProDetail, Triflex ProTect en Triflex ProTerra beschikken over duurzaamheidsinformatiebladen. Hierin staat duidelijk uitgelegd wat de duurzame eigenschappen van deze producten zijn, hoe het verwijder/recycle proces gaat en over welke bouwcertificaten de producten beschikken.

  Ook wordt er omschreven hoe wij omgaan met gezondheid en veiligheid op de werkvloer.

  Meer weten? Bekijk hier de informatiebladen:

  Wat we al bereikt hebben

  2018

  Nieuwe duurzame fabriek

  2020

  Led verlichting, zonnepanelen, energie label A

  2021

  CO2 uitstoot met 16% gedaald

  2022

  Wagenpark voor 75% elektrisch

  2022

  Inzetten voor ‘Join2Bike’

  2023

  Inzetten voor ‘SportYves tegen Kanker’

  2024

  Inzetten voor ‘Avalympics’

  ‘Wij definiëren duurzaamheid als het succesvol combineren van onze bedrijfsactiviteiten met economische, ecologische en sociale verantwoordelijkheid. Duurzaamheid zien wij als onze plicht richting de generaties van vandaag en morgen.’

  – Kris De Backer

  Doelstellingen voor 2025

  Om bovenstaande concreet te maken, hebben wij de volgende doelstellingen opgesteld op het gebied van milieu:

  ” alt=”De voortgang van onze uitstoot monitoren aan de hand van onze reductiedoelstelling”>

  De voortgang van onze uitstoot monitoren aan de hand van onze reductiedoelstelling

  ” alt=”Het wagenpark verduurzamen door het vervangen/toevoegen van elektrische wagens (behaald)”>

  Het wagenpark verduurzamen door het vervangen/toevoegen van elektrische wagens (behaald)

  ” alt=”Transportritten efficiënter plannen”>

  Transportritten efficiënter plannen

  ” alt=”Inventariseren hoeveel IBC containers er in verhouding per jaar worden verkocht “>

  Inventariseren hoeveel IBC containers er in verhouding per jaar worden verkocht

  ” alt=”Duurzaam inkoopbeleid opstellen voor inkoop van kantoorartikelen”>

  Duurzaam inkoopbeleid opstellen voor inkoop van kantoorartikelen

  nl_NLNederlands